2016. január 15., péntek

Transzferálok, tesztelek! :D


Előszeretettel használok körömdíszítő fóliát/transzfer fóliát körömdíszítésre, mert látványos, egyszerű és olcsó módja annak, hogy bármilyen manikűr szépségét vizuálisan fokozzam. Mivel a közeljövőben gyakran fogtok nálam fóliás manival találkozni, azt gondoltam, megosztom veletek az én tapasztalataimat ezzel a díszítési technikával kapcsolatban, hogy amennyiben ti is szívesen alkalmaznátok, ezt kudarcoktól, csalódásoktól mentesen tehessétek.



Körömdíszítő transzfer fóliák a legkülönfélébb kiszerelésben, effektekkel, színekben és minőségben kaphatók, én a legkedvesebb darabjaim többségét fodrászkellékes boltokban vásároltam. 

Fölső sor: balra CN Holo Wave, jobbra Moyra No 103
Alul: CN Jégkristály Blue

Essence Nail Art Transzferfólia - Hello Foils!
Transzfer fóliával ügyködni pofonegyszerű és hálás lehetőség, amennyiben pár alapszabályt figyelembe veszünk.

A technika alapja: egy lágy, vízhatlan, rugalmas műanyagfólia, amelynek egyik oldalán találhatjuk a legkülönfélébb effektű nyomtatott mintát.

A minta fóliáról való eltávolításához tapadó közeg szükségeltetik.


A legbiztosabb tapadó közeg, amit véleményem szerint érdemes használni, az a transzferfólia ragasztó (foil glue). Ezek ecsetes, vagy tubusos kivitelben kaphatók, létezik, színtelen, és színezett verzió, én jelenleg a Moyra ragasztóját használom, és elégedett vagyok a minőségével. 

Moyra Transzferfólia Ragasztó

Frissen, foltban felkent ragasztó, opálosan kékes színe.


A ragasztó előnye, hogy levegőn szárad, UV-lámpát nem igényel. A színezett verzióval jól látható motívumot tudunk festeni, míg a színtelent vagy teljes felületen, vagy előzetesen, pl körömlakkal készített ingyombingyomokra rajzoljuk fel vékony ecsettel. A ragasztó az ecsetből alkohollal kitisztítható, a rontott motívum alkoholos vattapálcával száradás előtt letörölhető.





Crystal Nails Foil Gel - Black

A biztos tapadó közegek közé tartoznak az UV-fény alatt kötő professzionális felhasználásra gyártott transzferfólia-zselék (foil gel), különféle színekben. A mintázandó felületre ecsettel visszük fel vékony rétegben, alakzatban, vagy vékony vonalakként, ezt követően egy percig köttetjük. Egy perc után a VÉKONY anyag felszínén minimális diszperziós réteg képződik, amelybe a fólia mintája egy határozott mozdulattal bele tud tapadni. Matt alaprétegre érdemes a zselét felkenni, és a rontott motívum cleanserrel távolítható el, köttetés előtt.


Az abszolút bizonytalan tapadó közeg pedig a frissen felkent körömlakkozás, amelynek felülete még enyhén tapadós, képlékeny, illetve adott esetben a saját, munka közben óhatatlanul is maszatos ujjainkra is tudunk mintát felvenni a fóliáról :)

A gyűrt fóliával antik vagy szórt holo hatást érünk el.


A módszert csak akkor alkalmazom, amikor szabálytalan, antik, vagy szórt holografikus hatást akarok elérni. Hátránya: macerás, gyakran sérülhet a lakkozás a fólia applikálása közben. Íme egy manikűr, amelyet ezzel a módszerrel készítettem, letisztított és összegyűrt fólia segítségével.


A fólia védőrétege jobb oldalt cleanserrel eltávolítva
Érdemes tudni, hogy bizonyos típusú fóliákon a mintabevonat védelme érdekében a gyártó egy további, ún. védőréteggel vonja be a mintaréteget, amelynek célja, hogy megakadályozza a mintaréteg felhasználás előtti sérülését. Ha ilyen fóliához van szerencsénk, akkor fontos, hogy ezt a réteget eltávolítsuk a mintáról, közvetlenül díszítés előtt, máskülönben a minta transzferálása sikertelen lesz. Ehhez én cleansert használok, de alkalmas erre a célra a tiszta isopropyl alcohol is. Körömlakklemosót semmiképp ne használjunk, mert az oldószer lemoshatja a mintaréteget a fóliáról.



A következő lényeges momentum, amire ügyelnünk kell a fóliás díszítés kapcsán az, hogy a fóliával közvetlenül babráló kezünk zsír és pormentes legyen. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a mintázó ujjaink felszínén a saját, minimális, természetes zsírréteg se legyen jelen. Ez a legegyszerűbben púdermentes gumikesztyű használatával valósítható meg, illetve a mintázás előtt magát a fóliát is célszerű áttörölni cleanserrel, még akkor is, ha nincs eltávolítandó védőréteg, hiszen azt előtte megfogdostuk, amikor a csomagból kivettük, poros lehet, stb.




A fóliás díszítés bevonása

A legkorrektebb végeredményt a körmeimen látható átlátszó gél lakk használatával kaptam, amely jelen esetben a CN One Step Clear volt. Jól látható az effekt hibátlan mivolta, holografikus ragyogása.


Természetesen fedhetünk normál fedőlakkal is, csak az nem mindegy, hogy mivel.

Alapszabály: Minél több oldószert tartalmaz a fedőlakkunk, annál esélyesebb, hogy megmarja a transzferált mintát. A gél-hatású fedőlakkok előnyösebbek erre a célra, mint a híg, lassan száradó körömlakkok Az alábbiakban a kedvetekért néhány kedvenc, és többségükben számotokra is ismert fedőlakkomat teszteltem azonos körülmények között transzferált minták fölött. Az eredmény magáért beszél.

Master Nails UV Top Coat


Ez a fedőlakk átmenetet képez az UV-ra kötő gél lakkok és a normál lakkok között, mivel ún fotiniciátor összetevőket tartalmaz. Felkenést követően négy percig hagyjuk levegőn száradni, majd 36 Wattos UV lámpában 3-4 percig köttessük. Körömlakklemosóval könnyedén eltávolítható. Mint látjátok, korrekt eredményt kaptam vele, a minta éles, jól rajzolódik, a holografikus effekt is ép.




China Glaze Everglaze Active Top Coat




Egyik kedvencem ez a gyorsan száradó, kifejezetten géles hatású fedőlakk, azonban transzfer fóliás díszítés fedésére teljesen alkalmatlan! A motívumot a fedőlakk szinte teljesen feloldotta, a vonal szakadozott, a holografikus hatás csak apró szemcsékben érhető tetten.




Sally Hansen Big Shiny Top Coat




Korrekt, viszonylag gyors száradású, már-már gélhatású szuper kis fedőlakk ez. Jól műkszik nyomdaminta fölé is, de azt azért nem gondoltam, hogy ilyen jól fog muzsikálni transzferes díszítés fölött. Mint látjátok, nulla elkenődés, szinte pengeéles motívum, és majdnem tökéletesen megtartott holografikus effekt.



Essence Gel-Look Plumpimg Top Coat




Közepes száradási idejű, ugyanakkor megbízható, kedves fedőlakkom, ami ebben a megmérettetésben sajnos csúnyán kudarcot vallott. A mintát a CG Everglaze-hez hasonlóan felemésztette, a holografikus effekt ugyan megtartott, de a pengeéles határvonalak helyett szemcsés, szaggatott vonalat láthattok.




Moyra Gyémánt Fedőlakk





Szívesen használom ezt a Moyra fedőlakkot, nyomdázás során sem okozott problémát, de erre a célra Ő sem alkalmas. Nemcsak a minta vonalát oldotta fel, hanem a holgrafikus hatást is megmarta. Alig látszik valami a motívumból




Moyra Gel Look Fedőlakk



Remélem, jól látszik a fotón, mert bizony győztest hirdetek ma, komódom transzfer fóliás fedőlakk-győztesét! A minta tökéletes, éles, maximális holografikus effekt. Ez a lakk most komolyan mondom, hogy meglepett. Dobálom a hátasokat. 
Szívből ajánlom transzfer fóliás motívum normál fedőlakkos borítására. Az ára verhetetlen, a minősége pedig kiváló. Viszonylag gyors száradási idővel rendelkezik, álomszépen terül, felülete géles, ecsete lapított, középhosszú, a lágy és a rugalmas között valahol félúton. 



Az eddig olvasottak tükrében jól látható, hogy a technika kíván némi előkészületet és szervezést tőlünk, de nem többet, mint egy mezei körömnyomdázás.

Hogyan érdemes nekiveselkedni?

1. Mindent előkészítünk, amire szükségünk lehet.

  • A manikűr anyagait, a megszokott módon.
  • Matt Fedőlakkot
  • Fényes fedőlakkot
  • Méretre szabott transzfer fóliát, körmönként egy-egy darabot, plusz kettőt, mert az ördög nem alszik! :)
  • Gumikesztyűt
  • Cleansert, szálmentes törlőlapkákat
  • Transzferfólia ragasztót vagy fólia zselét, ez utóbbihoz műkörmös UV lámpa.
  • Tiszta, vékony, hegyes, rugalmas műszálas ecsetet
2. A méretre szabott fóliadarabkák matt felületét, azaz a visszáját cleanserrel határozottan, alaposan áttöröljük és felhasználásig félretesszük.

3. Elkészítjük a manikűrünket, mintával együtt, és matt fedőlakkal átkenjük.

Ezzel tapadásmentes alapot teremtünk a transzferfóliaminta környezetének. Ha nem így járunk el, a minta szinte biztos, hogy nem csak a kívánt területekre fog feltapadni….tudom! :D

4. VÁRUNK a csontraszáradásra.

Gondoljuk át, hogy az egyik kezünket gumikesztyűbe kell majd bújtatnunk, nagyon nem lenne jó, ha a friss lakkozás abban kötne ki! :D

5. Még mindig várunk.

Ugyanis biztos, hogy amit csontszáraznak hiszünk, azt úgy fogja felkapni a fólia, hogy öröm lesz nézni! :) WC-használat. Biztos, hogy enélkül gumikesztyűs kezünkben tartott fóliával fog eszünkbe jutni! :D Ebből a megfontolásból az orrunkat is fújjuk ki alaposan.

6. Felhúzzuk a gumikesztyűt a munkás kezünkre...

...és azzal ezek után már csak a tiszta ecset nyelét fogjuk kézbe, bundáskenyeret semmiképp. :D

7. Elkészítjük a motívumot, azaz felkenjük a ragasztót.

Alakzatban, vagy vonalakként ecsettel visszük fel az EGYIK kezünk körmeire. Segítségünkre szolgál ennek során, hogy a kívánatos mintát előzőleg már színes körömlakkokból megfestettük, és az jól láthatóan vezeti majd az ecsetünket. Enélkül nehézkes mintázni, mert a ragasztóval rajzolt csík csak rövid ideig látható tisztán. A Transzferfólia ragasztó néhány perc alatt kékes opálos színből átlátszóra szárad, ezt mindenképp meg kell várnunk, a nedves ragasztó nem ragad.

Fent: CN 0 Short ecset zseléhez, lent maszek műszálas ecset ragasztóhoz. 
8. Transzferálunk.

Az előkészített transzfer fóliát kesztyűs kezünk két ujja közé fogjuk, és a visszáját erőteljesen rányomjuk a ragasztóra. Nem sikáljuk, nem gyöntöszöljük, nem kaparjuk, csak odanyomjuk, majd egy határozott mozdulattal hirtelen lekapjuk. Ekkor, ha már elsőre is ügyesek voltunk, ott lesz a szép telibe transzferált fóliaminta a kívánt helyen. Ha mégis látunk hézagokat, ne a felhasznált fóliát nyomkorásszuk vissza, inkább egy új, tiszta fóliát vegyünk elő, és azzal korrigáljunk.

Matt fedőlakk felületén, zselébe, és ragsztóba transzferált nyers motívumok.

9. A kesztyűt lehúzzuk és a díszített körmöket átlátszó fedőlakkal bevonjuk.

10. A 4-9. pont megismétlése a másik kézen.

Megjegyzés: Ha van segítségünk, illetve csak egy-két körmöt díszítünk, jóval könnyebb dolgunk lesz! :)


És akkor gyönyörködjünk egy kicsit a különböző fóliák és eszközök segítségével létrehozott látványban.
 
Alapréteg: CR Cairuo 17 blueberry két rétegben, matt fedőlakk előtt áll.


  • Hüvelykujj: Lovely Matte Top Coat fölé CN Foil Gel-el kent minta, CN Xtreme Holo Wave transzfer fóliával díszítve
  • Mutató ujj: Lovely Matte Top Coat fölé saját ecsetével kent Moyra Transzfer Fólia Ragasztó, CN Xtreme Silver transzfer fóliával díszítve. Ezt követően a tükörfényű króm, kör alakú foltba az alaplakk színével indákat húztam.
  • Középső ujj: Lovely Matte Top Coat ALATT piros körömlakkal rajzolt minta, amelyet a matt lakk fölött áthúzogtam Moyra Transzferfólia Ragasztóval. A lángnyelvszínű holografikus effektet a Moyra No 103-as transzfer fóliája nyújtja.
  • Gyűrűsujj: Lovely Matte Top Coat FÖLÖTT homoklakkal épített minta, felületén Moyra Transzfer Fólia Ragasztó vékony ecsettel, majd az Essence Nail Art Hello Foils! szivárványszínű, krómhatású fóliáját használtam. Egyszerűen kivitelezhető, térbeli hatás.
  • Kisujj: Majdnem teljesen száraz, normál, fényes fedőlakk fölött létrehozott szabálytalan, szórt holografikus effekt. A munka során összegyűrt CN Xtreme Holo Wave transzfer fóliát érintgettem óvatosan a felülethez.

Kész minták Crystal Nails One Step Clear-rel fedve, lámpázás után


Figyelem, a DESSZERT holnap várható!

Aki ma esetleg még nem érez késztetést, hogy csizmába ugorva megcélozza a hozzá legközelebb eső fólialelőhelyet, legkésőbb holnap biztosan kedvet kap, ugyanis készültem nektek egy fóliás manival, tavaszváró színekben! :D

15 megjegyzés:

  1. Hűha...elég macerás technika,de megéri vele szöszmötölni. Nagyon szép és különleges lett a manikűr,érdekes poszt volt. :) (most ébredtem rá,hogy lehet be kéne szereznem egy üveg moyra gel look fedőlakkot :D)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyetértek, a technika nagyon sok lehetőséget tartogat a díszítésre és nem csak körmöket "dobhatunk" fel vele, hanem bármit, amit be lehet festeni...mobiltelótok...dobozka...ékszer...dísztárgy.
      A Moyra Gel Look engem nagyon meglepett, hígabb volt annál, hogy arra számítsak, nem fogja megzabálni a mintát.
      Csekkoltam az INCI-jét, ha jól számolom, hatodik helyen van benne az Isopropyl Alcohol, és úgy vélem, ez az összetevő az, ami a fóliás mintát tönkreteheti. Ezek után össze fogom vetni a többi tesztelt lakk INCI-jével, vajon helyesen gondolkodtam-e.
      A hatodik helyen álló alkohol miatt alkalmas szerintem nyomdaminta fedésére is.
      Basszus, remélem, nem fogják kivonni, vagy elrontani, ez a legjobb fedőlakkja a Moyrának jelenleg! :D
      Köszi a manikűrre vonatkozó dicséretet, megleptél vele, mert ez csak egy tesztmani volt, öt különféle díszítéssel? Melyik minta tetszett?

      Törlés
    2. A középső ujjad a kedvencem,meg a hüvelyk. Én is remélem,hogy nem vonják ki/alakítják át...legalább hadd próbáljam ki. :D Várjon rám a Moyra. Amúgy tervezek rendelni tőlük(fedőlakkot is) és mivel te szoktál akril festékkel festeni,azt szeretném megkérdezni,hogy mi a véleményed a moyráéról? Próbáltad/hallottál felőle valamit?

      Törlés
    3. Többféle márka akrilfestékét használom. Crystal Nails, Moyra, hobbiboltos Pentart. A CN-é erősen pigmentált, jó minőségű festék, de a műanyag tubuska csőrébe mindig beleszárad a festék, macerás. A Pentart gyengén pigmentált, nem túl jó, gyakorláshoz sem igazán. A Moyra akriljai nagyon jók, kis műanyag tubusok, sima műanyag tekerős kupakkal, nem száradnak be, erősen pigmentáltak, gazdaságosak. Szerintem válaszd a Moyrát, jól jársz vele. Ez alá a minőség alá nem érdemes menni, ne szokd meg a trágya festék állagát, a hozzá való ecsettel kapcsolatban ugyanezt tudom elmondani, de mind festék, mind ecset-témában hamarosan bejegyzésekre számíthatsz tőlem! :)
      Nyugodtan vegyél Moyrát, kezdetnek feketét, fehéret, kéket, sárgát, pirosat, és ÉRTELMES ecsetet.

      Törlés
    4. Köszönöm, megfogadom a tanácsot. Szerintem megveszem az alap színeket,amiből ha szükséges ki tudok keverni pl. Lilát... (várom majd a bejegyzést :)) az ecsettel kapcsolatban még azt kérdezném,hogy abból is jó a moyra?

      Törlés
    5. Igen. :)
      A Norka 1-est válaszd, ha egymozdulatozni szeretnél, akkor pedig szintén tőlük, ezt az ecsetszettet, ebben többféle lapos ecset van.
      http://www.moyrashop.hu/index.php?k=ECSET_SZETTEK_119&n=ECSET_SZETT_5db_os&page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=1620&category_id=119&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=1

      Törlés
  2. Ehhez már szinte labor kell :) Nagyon profi vagy. A Moyra Gel look fedőlakkja állandó rendelésem tárgya lesz, mit nekem Seche Vite, amikor ilyen olcsó és szuper fedőlakkot kaphatunk a Moyrától.
    Csodásak a manik, de én maradok a bundáskenyérnél :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) Dehogy kell! Elég egy pár gumikesztyű, én többször fel szoktam használni, kifordítva teszem el a fóliás dobozomba, miután letisztítottam alkoholos pzs-vel.
      A többi anyaggal kapcsolatban pedig, ahogy Stahl Judit mondaná a fürjtojással kapcsolatban: egy üvegcse cleanser, matt fedőlakk és transzferfólia mindig van a körömlakkmegszállott nőknél otthon! :D :D

      A Moyra Gel Look fedőlakk tényleg szuper, de nem jelenteném ki határozottan, hogy jobb, mint a SV vagy az Everglaze. Én az utóbbit használom, szeretem nagyon, mert valóságos páncélt von a körmökre, sajnos, ezzel együtt körömtőben nekem húzza a lakkot befelé. A Moyra nem csinál ilyet, de nem is páncéloz.
      Az a legjobb, ha mindkettő lakk megvan! :D
      Egy fedőlakk-nem fedőlakk, két fedőlakk-fél fedőlakk, három fedőlakk-egy fedőlakk! :D

      Törlés
  3. Nekem a SV sem tartósabb, talán csak gyorsabban szárad. Mindennapi lakkozásra pont jó a Moyra, bár úgy vettem észre, ha tartósan hordok egy manit, hajszálrepedéseket produkál a fedőlakk. Meg sem merem számolni, hányféle fedőlakkom van...10 felett...igen, van matt is

    VálaszTörlés
  4. Az előbbi bejegyzéshez okoskodtam, de látom jobban tudod Te nálam, hogy milyen fedőlakk való a transzferfóliához :)
    Egy időben nagyon szívesen játszadoztam a fóliákkal, de mivel a kedvenc BTGN fedőlakkom mindig tönkretette a fóliát, abbamaradtak a játszadozások. Azt hiszem beszerzek egy Moyra gel Look fedőlakkot, kedvet kaptam ismét a fóliázáshoz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Picit csodálkoztam is az előző hozzászóláshoz, és utólag leesett, hogy még nem olvastad valszeg a lakktesztest! :D
      Igen, a BTGN hasonlóan csinálta, mint az Everglaze, emlékeim szerint, mert most épp nincs BTGN-em, amúgy tuti befotóztam volna, mert sokan szeretitek, jó fedőlakk. A Moyrás és a SH az, ami jó volt, ha a CN gél lakkot nem számítom, és a MN UV-lakkot...ez utóbbi típus márkától függően lutri, a Diamond Nails-é nem volt jó pl. A MN jó kis lakk.

      Törlés
  5. De jó volt olvasni! ha minden igaz, pár hét múlva hozzám is megérkezik a transzferfólia ragasztóm és egy ív fólia. Addig meg megpróbálom beszerezni ezt a Moyra gél hatású fedőlakkot. Nagyon remélem, hogy a helyi kellékesnél meg lesz, mert netről nem fogom megrendelni, az tuti. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy hasznos volt a bejegyzés számodra! :)
      Drukkolok, hogy sikerrel járj, és várom a szép fóliás manikat! :)

      Törlés